Влада США підтвердила, що вакцину Pfizer можна зберігати у звичайних морозильних камерах

Автори:
Олег Панфілович, Ангеліна Шеремет
Дата:
Влада США підтвердила, що вакцину Pfizer можна зберігати у звичайних морозильних камерах

QuoteInspector.com

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволило транспортувати та зберігати протягом двох тижнів вакцину від коронавірусу Pfizer-BioNTech у звичайних морозильних камерах для ліків.

Про це повідомила пресслужба американського регулятора.

До цього FDA рекомендувало зберігати вакцину при наднизьких температурах — від -80 до -60 градусів.

«Альтернативна температура для транспортування і зберігання допоможе полегшити тягар закупівлі дуже малого холодильного обладнання для місць вакцинації та повинна допомогти доставити вакцину в більшу кількість місць», — сказав Пітер Маркс, директор центру FDA з оцінки та дослідження біологічних препаратів.

Дані Pfizer свідчать, що її вакцина COVID-19 залишається стабільною до двох тижнів, якщо вона перебуває у замороженому стані при стандартній температурі морозильної камери. Водночас розморожені та підготовлені до використання флакони можна зберігати у морозильнику до 5 днів, відкриті — до 6 годин.

  • У листопаді 2020 року повідомлялося, що доставка вакцини Pfizer може стати логістичним викликом, оскільки вона зберігається за температури -70 градусів.
  • Нардеп Михайло Радуцький заявляв, що в Україні планують створити спеціальний центр тривалого зберігання вакцин проти коронавірусу — із наднизькими температурами.