Радуцький: В Україні планують створити центр для зберігання вакцин за наднизьких температур. Залучать приватні компанії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Україні планують створити спеціальний центр тривалого зберігання вакцин проти коронавірусу за наднизьких температур. Про це повідомив голова комітету Ради з питань охорони здоровʼя, нардеп «Слуги народу» Михайло Радуцький.

Для транспортування і тривалого зберігання вакцин планують залучити приватні логістичні компанії. Радуцький пояснює, що вони мають обладнання, техніку та відпрацьовану систему контролю на всіх етапах транспортування.

Спеціальний центр планують створити в Києві або в безпосередній близькості до міжнародного аеропорту «Бориспіль». За словами нардепа, у центрі встановлять холодильники, що здатні одночасно зберігати сотні тисяч доз. Один холодильник об’ємом тисячу літрів, який розрахунково вміщує 250 тисяч доз, вже перебуває в Україні. А ще 20 таких установок можуть бути завезені до країни протягом декількох тижнів.

«Це дасть нам можливість отримати перші партії вакцини, які вимагають зберігання у наднизьких температурах», — зазначив Радуцький.

Потім з центру, додає він, логістична компанія у спеціальних термобоксах транспортуватиме вакцини до пунктів щеплення в регіонах, де їх зможуть зберігати до п’яти днів у звичайному холодильному обладнанні — за температури від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

Україна, зокрема, планує отримати вакцину від компаній Pfizer і BioNTech, яку необхідно зберігати за температури від -60 до -80 градусів, інакше вона втрачає здатність формувати у людини імунну відповідь на вірус.