У Чорне море увійшла група кораблів НАТО для навчань з українськими ВМС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Чорне море для військових навчань увійшла друга постійна протимінна група НАТО (SNMCMG2), яка складається з турецького флагмана Sokullu Mehmet Pasa, болгарського фрегата BGS Priboy і трьох тральщиків — ROS Lupu Dinescu (Румунія), ESPS Tajo (Іспанія) і TCG Ayvalık (Туреччина).

Як повідомляє пресслужба SNMCMG2, група візьме участь у румунсько-болгарських навчаннях з протимінної боротьби «Посейдон» і проведе навчання з українськими кораблями Військово-морських сил.

Група відпрацьовуватиме виявлення і знищення мінних полів, створення мінних загороджень, а також патрулюватиме міжнародні води «у звʼязці» для поліпшення комунікації між бойовими кораблями союзників.

Це перше розгортання групи в Чорному морі цього року. Під час навчань група відвідає порти у Констанці (Румунія) й Одесі.

  • У квітні 2020 року НАТО затвердило новий пакет підтримки для України та Грузії, який передбачає посилення присутності кораблів Альянсу в Чорному морі, проведення спільних навчань і обмін радіолокаційними даними.
  • У середині березня на полігоні «Опук» у Криму пройдуть командно-штабні навчання військ РФ із гвардійським десантно-штурмовим Кавказьким полком зі Ставрополя та гвардійським артилерійським полком з Анапи. Вони будуть відпрацьовувати висадку на берег і захоплення ключових точок. Україна у відповідь проведе свої навчання в цей же період — військові поблизу Криму відпрацьовуватимуть відбиття атак з повітря і моря.