«Слуга народу» внесла до Ради законопроєкт про колаборантів. Що він передбачає

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Народні депутати із фракції «Слуга народу» подали до Верховної Ради законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм.

Про це у своєму Facebook написала заступниця голови фракції Євгенія Кравчук.

На сайті Ради документ зареєстровано за № 5144. Його авторами стали 37 нардепів.

Наразі тексту законопроєкту ще немає, однак Кравчук опублікувала основні пропозиції документу. Зокрема, законопроєкт пропонує:

  • Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 10 до 15 років — за публічне заперечення російської агресії, невизнання українського суверенітету над окупованими територіями або підтримку рішень окупаційних адміністрацій.
  • Позбавлення права обіймати певні посади (10—15 років) з конфіскацією майна — за добровільне обіймання посади в окупаційних адміністраціях (за винятком організаційно-розпорядчих або адміністративно господарських функцій).
  • Виправні роботи терміном до 2 років або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі терміном до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном від 10 до 15 років — за пропаганду у навчальних закладах або впровадження освітніх стандартів Росії.
  • Штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі терміном від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном від 10 до 15 років та з конфіскацією майна — за матеріальну підтримку окупаційних адміністрацій або незаконних збройних формувань.
  • Позбавлення волі терміном від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої — за добровільне обіймання посад в окупаційних адміністраціях, які передбачають виконання організаційно-розпорядчих або адміністративно господарських функцій.

Окрім цього, законопроєкт пропонує саджати на 10—12 років за ґрати за організацію та проведення політичних заходів або інформаційну діяльність на підтримку Росії та окупаційних адміністрацій, або ж саджати на 12—15 років — за роботу в незаконних правоохоронних органах або незаконних збройних формуваннях.

Також до всіх людей, які підпадають під ці критерії, зможуть застосовувати механізм спеціального досудового розслідування за відсутності обвинуваченого.

«Слуга народу» зареєструвала ще один законопроєкт, № 5143, який доповнює попередній. Він передбачає, що людей, які були визнані винними у колабораціонізмі, обмежать у доступі до проведення виборів, а також до військової служби або державної таємниці. Окремо буде порушене питання і про ліквідацію усіх політичних, релігійних, громадських, благодійних організацій, засновники яких були визнані колаборантами.

  • На початку лютого «Європейська солідарність» розробила законопроєкти, які спрямовані на боротьбу з російською пропагандою та протидію колабораціонізму.
  • Віцепремʼєр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що у проєкті закону про державну політику перехідного періоду на окупованих територіях відмовилися використовувати поняття «колаборант».