Київрада перенесла голосування за передачу землі центру «Бабин Яр». Кличко хоче провести депутатські слухання

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Київська міськрада 23 лютого перенесла голосування за передачу трьох земельних ділянок на території Бабиного Яру в оренду Міжнародному меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC). Мер Віталій Кличко пропонує спочатку провести депутатські слухання.

Про це він заявив на початку засідання міськради.

«Чимало спецкуляцій і різних маніпуляцій навколо цього [питання про передачу земель]. Тому пропоную не розглядати на сьогоднішньому засіданні та перенести це питання. Спочатку провести окремі депутатські слухання, де фонд «Бабин Яр» буде представляти концецію та зможе відповісти на всі запитання, які хвилюють депутатів», — пояснив Кличко.

Він наголосив, що реалізація цього проєкту повинна відбутися спільно і під контролем держави.

У міськраді поки не називають дату, коли відбудуться слухання і коли депутати можуть перейти до голосування.

Про що йдеться?

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» орендує в урочищі дві земельні ділянки, тепер же вирішив взяти в оренду ще три терміном на пʼять років. Зазначені землі прилягають до тих ділянок, які вже перебувають в оренді.

27 січня комісія Київської міськради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала передачу цих ділянок в оренду центру.

Але близько тижня тому низка митців, науковців і активістів виступили проти цього і закликали Київраду не підтримувати рішення. Вони просять провести громадські слухання щодо меморіалу та виступають проти будівництва меморіальної синагоги. А також радять ознайомитися з державною концепцією комплексної меморіалізації Бабиного Яру.

Єврейські організації та рабини України одразу відреагували на цей лист і звернулися зі спільною заявою до Київради. Вони висловили свою підтримку BYHMC і наголосили, що занепокоєні через «навішування політичних ярликів» на меморіал. Рабини закликали Київраду надати землі в оренду центру.

  • Раніше у BYHMC виникав конфлікт через дві земельні ділянки, які планують орендувати. Вони межують із ділянкою, на якій розташований тир, збудований ще за радянських часів. У 1993 році там почав працювати спортивно-технічний центр «Відродження», його очолює підприємець Андрій Семидідько, який відкрив там стрілецько-спортивний клуб «Реаліст». Він виступає проти здачі цих ділянок в оренду, побоюючись, що BYHMC перекриє під’їзд до будівлі тиру та змусить центр закритися.