Культурні діячі просять Київраду не передавати центру «Бабин Яр» земельні ділянки. Рабини відповіли спільною заявою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Культурні діячі просять Київраду не передавати центру «Бабин Яр» земельні ділянки. Рабини відповіли спільною заявою

Сергій Моргунов / «Бабель»

Низка митців, науковців та активістів вимагають не передавати три земельні ділянки на території Бабиного Яру в оренду Міжнародному меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC). Вони звернулися з відкритим листом до мера Києва та Київради.

Під документом підписалися майже 600 осіб. Серед них — учасник ініціативної групи «Першого грудня» Йосиф Зісельс, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, письменники Оксана Забужко і Юрій Андрухович та низка інших діячів.

«Громадськість неодноразово звертала увагу на безпосередню причетність до цього проєкту двох одіозних російських бізнесменів ­­­ — Михаїла Фрідмана та Германа Хана, пов’язаних із керівником держави-агресора — Росії Володимиром Путіним і внесених тому у передсанкційні списки США», — вказують підписанти причину свого звернення.

Вони також просять міськраду провести громадські слухання щодо меморіалу та виступають проти будівництва меморіальної синагоги, яку вважають «потенційно небезпечною для міжнародного іміджу України». Також радять ознайомитися з державною концепцією комплексної меморіалізації Бабиного Яру.

Єврейські організації та рабини України вже відреагували на цей лист, теж звернувшись зі спільною заявою до мера Києва та Київради.

Вони висловили свою підтримку BYHMC і наголосили про занепокоєння через «навішування політичних ярликів» на меморіал. У зверненні також закликали політичні сили припинити спекуляцію на темі Голокосту та вказали на підтримку владою роботи BYHMC.

«У 2016 році заснування [центру] офіційно особисто ініціював президент Петро Порошенко. А 29 вересня 2020 року український уряд та BYHMC підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у присутності президента Володимира Зеленського», — наголосили у зверненні, яке оприлюднив гендиректор BYHMC Максим Яковер.

Підсумовуючи, вони закликали Київраду виділити земельні ділянки центру.

Зазначимо, Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» орендує в урочищі дві земельні ділянки, тепер же вирішив взяти в оренду ще три терміном на пʼять років. Зазначені землі прилягають до тих ділянок, які вже перебувають в оренді.

27 січня комісія Київської міськради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала передачу цих ділянок в оренду центру.

«Радіо Свобода» повідомляє, що Київрада попередньо запланувала розглянути це питання на сесії 23 лютого.

  • Раніше у BYHMC виникав конфлікт за дві земельні ділянки, які планують орендувати. Вони межують із ділянкою, на якій розташований тир, збудований ще за радянських часів. У 1993 році там почав працювати спортивно-технічний центр «Відродження», його очолює підприємець Андрій Семидідько, який відкрив там стрілецько-спортивний клуб «Реаліст». Він виступає проти здачі цих ділянок в оренду, побоюючись, що BYHMC перекриє під’їзд до будівлі тиру та змусить центр закритися.