Американка стане першою людиною, яка поборола рак і полетіла до космосу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Американка стане першою людиною, яка поборола рак і полетіла до космосу

St Jude Children's Research Hospital

29-річна американка Хейлі Арсено стане першою людиною, яка поборола рак і побувала у космосі. Також вона буде першою людиною з протезом і наймолодшим американцем, який коли-небудь побував на орбіті Землі. Про це повідомляє BBC.

У січні її обрали для участі у громадянській космічній місії Inspiration4, яку фінансує американський мільярдер Джаред Айзекман. Запуск ракети запланований на кінець 2021 року. Політ буде на ракеті Falcon 9, яку створила компанія Ілона Маска SpaceX. На борту космічного корабля SpaceX Dragon не буде професійних космонавтів. До Арсено приєднаються два переможці конкурсу та власне мільярдер Айзекман (він буде командиром).

«Я зберігала найбільший секрет свого життя півтора місяця. Так що тепер я можу поділитися ним з усім світом. Я думаю, що ця місія багато в чому надихне людей. Це показує, що все можливо», — розповіла Арсено BBC.

Дівчина у 10 років захворіла на рак кісток. Під час лікування вона перенесла хіміотерапію і операцію з заміни деяких кісток ніг на протези. Про те, що її обрали для участі у місії, оголосила Дитяча дослідницька лікарня Сент-Джуд (штат Теннессі), де Арсено у дитинстві лікувалась, а зараз працює там асистентом лікаря.

«З самого початку ми хотіли, щоб член екіпажу представляв дух надії місії. Я не можу уявити для виконання такої місії людину, яка б підходила краще за Хейлі», — пояснив Айзекман.

Мільярдер планує до березня вибрати і розкрити імена двох інших членів екіпажу. Один з них стане переможцем лотереї. Інший буде переможцем конкурсу, в якому підприємцям запропонували розробити інтернет-магазин з програмним забезпеченням, яке створила компанія мільярдера.

Ця місія — улюблений проєкт Айзекмана, який 1 лютого оголосив, що купив ракетний запуск. Він має намір використовувати цей рейс, щоб зібрати $200 мільйонів для лікарні Сент-Джуда. Половину з цієї суми він пожертвує сам.

Засновник SpaceX Ілон Маск повідомляв, що політ триватиме від двох до чотирьох днів. «Це важлива віха на шляху до відкриття доступу в космос для всіх», — сказав він на пресконференції. Перед польотом усі члени екіпажу місії повинні пройти ретельну підготовку в компанії SpaceX.