«Дуже близькі». Путін і Лукашенко провели переговори у Сочі і відправилися на лижі — про що говорили

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провели переговори у російському місті Сочі, які тривали трохи більше години. Про це повідомляють «Дождь» і TUT.by.

Під час протокольної частини зустрічі вони обговорили економічні питання і пандемію. Лукашенко дякував Путіну за допомогу білоруській економіці і наголошував, що російська вакцина «Супутник V» — «найефективніша у світі». Її виробництво на території Білорусі планують почати у березні.

Але разом з тим, Лукашенко розповів про розробку Білоруссю власної вакцини – вона повинна бути готова вже до осені. «Ось ця тема коронавірусу і ваше досягнення — я завжди говорю і наше трошки теж там є з радянських часів. У вас вже три зареєстровані вакцини і ще в розробці. Ми теж йдемо цим шляхом. Ми до осені отримаємо свою вакцину, і фахівці у нас є», — сказав Лукашенко.

Путін заявив, що Росія залишається найбільшим торгово-економічним партнером Білорусі (близько 50%) та найбільшим інвестором. Також російський президент наголосив на спільному проєкті — білоруській атомній електростанції (БелАЕС).

Путін також заявив про «великий обсяг гуманітарних звʼязків» між двома країнами. «Що тут говорити. Ми дуже близькі люди, близькі народи, культура, мова, релігія, спільна історія», — сказав він.

ЗМІ зазначають, що під час зустрічі Лукашенко нотував у блокноті те, що говорив Путін. А після завершення переговорів Путін запропонував Лукашенку покататися разом на лижах. Близький до Лукашенка Telegram-канал оприлюднив фото з катання. Далі ті планують продовжити зустріч у форматі обіду.

  • Перед цим Путін і Лукашенко зустрічалися ще майже пів року тому — у вересні торік, через місяць після президентських виборів в Білорусі. Тоді вони домовилися про надання Мінську $1,5 млрд кредиту.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.