Литва надіслала Білорусі ноту через інцидент, що призвів до зупинки БелАЕС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Литва надіслала Білорусі ноту через інцидент, що призвів до зупинки БелАЕС

БелТА

Міністерство закордонних справ Литви надіслало білоруській владі ноту у звʼязку з інцидентом, через який зупинили Білоруську атомну електростанцію.

Про це повідомляє пресслужба МЗС Литви.

У МЗС зазначають, що Литві та всьому міжнародному співтовариству важливо керуватися офіційною і заснованою на фактах інформацією про ситуацію на Білоруській АЕС. Тому від Білорусі вимагають негайної відповіді про інцидент, його причин і вплив на процес пуску АЕС і забезпечення ядерної безпеки.

У ноті також наголошують, що важливо забезпечити безпеку на АЕС в Білорусі, і повторюють заклик до Білорусі припинити запуск АЕС до того часу, поки не будуть повністю дотримані найвищі стандарти ядерної безпеки, екологічні вимоги і рекомендації щодо процесу стрес-тестування.

  • 10 листопада стало відомо, що в Білорусі через кілька днів після запуску припинила роботу перша атомна електростанція.
  • 9 листопада Міністерство енергетики Білорусі повідомило, що на БелАЕС «виявлена необхідність заміни окремого електротехнічного вимірювального обладнання», але причини не назвали. Тим часом білоруські ЗМІ повідомили, що турбіну першого енергоблоку БелАЕС зупинили через вибухи трансформаторів.