Дослідники встановили, що крихітний напис на картині «Крик» зробив сам Едвард Мунк

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Дослідники з Норвезького національного музею мистецтва встановили, що крихітний напис на картині Едварда Мунка «Крик» (1893 рік) зробив сам художник. Про це повідомляє The New York Times.

Картина «Крик» — одна з найвідоміших картин у світі, але протягом багатьох років історики ігнорували крихітний напис олівцем у її верхньому лівому кутку. Деякі думали, що незадоволений глядач міг зіпсувати роботу, коли вона перебувала в галереї, інші припускали, що загадкову фразу написав сам художник. Багатьох турбувало те, що напис зробили після того, як картина була написана. Але куратори Норвезького національного музею мистецтва, якому належить цей твір, 22 лютого оголосили, що текст написав сам художник. Проте що саме там написано — досі невідомо.

«Тепер ми вивчили напис дуже ретельно, букву за буквою і слово за словом, і він у всіх аспектах ідентичний почерку Мунка. Отже, сумнівів більше немає», — сказала Мей Брітт Гюленг, куратор Музею старих майстрів і сучасного живопису. Вона відповідала за дослідження.

Wikimedia

Мунк створив чотири версії «Крику» з 1893 по 1910 рік. На них зображена людина, яка тримається за обличчя і кричить в агонії. Перша версія написана темперою, вона належить Національному музею і є єдиною, що має такий напис.

У своєму щоденнику Мунк написав, що на картину його надихнув «порив меланхолії». «Крик» став символом екзистенціальної кризи, його називали сучасною Мона Лізою.

Щоб розібрати крихітний напис, дослідники використали інфрачервоне випромінення. «Він не писав це великими літерами для загального огляду. Вам справді потрібно уважно подивитися, щоб це побачити. Якби це був акт вандалізму, напис був би більшим».

Дослідники картини припускають, що напис на «Крику» Мунк зробив у 1895 році — після виставки робіт в Осло. Після неї студент-медик сказав, що ця картина викликала в нього сумніви щодо психічного стану художника — Мунка він назвав «ненормальним» і «божевільним», що дуже образило художника.

Гуленг вважає, що напис зроблений з іронією і відображає як біль від словесного нападу, так і страх опинитися психічно хворим. У родині художника були проблеми з психічним здоровʼям: його батько і сестра страждали від депресії, а сам Мунк потрапив до лікарні у 1908 році після нервового зриву.

«Скільки я себе памʼятаю, я страждав від глибокого почуття тривоги, яке я намагався виразити у своєму мистецтві. Без цієї тривоги і хвороби я був би як корабель без керма», — стверджував Мунк, якого цитує BBC.

Едвард Мунк писав символічні фігуральні композиції. Він дуже експресивно виражав еротичну пристрасть, власну самотність, боязнь хвороб і смерті. Його стилю притаманні сильний контур, розпливчатість обрисів і ліній, особлива експресія та гра з кольорами.