Учені проведуть ДНК-тест пасма волосся Леонардо да Вінчі. Його знайшли у США і вперше покажуть на виставці в Італії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Два італійські експерти збираються провести тест ДНК пасма волосся, яке, за їхніми словами, могло належати вченому і винахіднику Леонардо да Вінчі. Про це пише The Guardian.

Волосся знайшли у приватній колекції у США. Його вперше покажуть у музеї Ideale Leonardo da Vinci у Вінчі, італійському місті в Тоскані в околицях Флоренції, в передмісті якого народився Леонардо да Вінчі. Виставка відкриється 2 травня, у 500-ту річницю з дня смерті художника.

«Ця історична реліквія — пасмо волосся — довгий час залишалася прихованою в американській колекції. Тепер вона буде вперше виставлена разом із документами, що підтверджують його давнє французьке походження», — заявив директор музею Алессандро Веццозі.

У 2016 році Веццозі та президент Фонду спадщини Леонардо да Вінчі Агнесе Сабато оголосили, що вони виявили перервану лінію, що йде від зведеного брата да Вінчі Доменіко до 35 нащадків чоловічої статі, які переважно проживали в регіоні Тоскана.

«Ми плануємо провести аналіз ДНК реліквії та порівняти його з живими нащадками Леонардо, а також з кістками, знайденими у похованнях да Вінчі, які ми виявили в минулі роки», — сказав Сабато.

Він додав, що дослідження ДНК да Вінчі може також вирішити спір щодо його ймовірних останків у могилі в місті Амбуаз у Франції.

Оригінальне місце поховання художника було в каплиці Сен-Флорен у замку Амбуаз в долині Луари у Франції, але він був зруйнований під час Французької революції. Звідти були вилучені кістки і поховані в маленькій каплиці замку в Сен-Юбер, але є тільки припущення, що вони є останками да Вінчі.