У МЗС Австрії відреагували на участь австрійських архітекторів у будівництві театру в окупованому Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві закордонних справ Австрії, коментуючи участь архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au у проєкті в окупованому Криму, заявили, що дії приватних компаній не є державною діяльністю, тому їх не слід розглядати як порушення політики невизнання.

Про це йдеться у заяві відомства, яке наводить Укрінформ.

Там наголосили, що Австрія продовжує засуджувати незаконну анексію Росією Криму. «Австрія підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів та засуджує незаконну анексію Криму та Севастополя. Австрія повністю підтримує відповідну політику ЄС щодо невизнання, включаючи режим санкцій, і сумлінно ставиться до її реалізації», — заявили у відомстві.

У МЗС також підкреслили, що факт анексії визнається або не визнається лише державами, а дії приватних компаній жодним чином не слід розглядати як нібито порушення відповідної політики невизнання.

Разом з тим, у МЗС заявили, що санкції ЄС «забороняють лише визначену економічну діяльність, але не всі економічні відносини приватних компаній з Кримом».

Про що йдеться?

Наприкінці листопада стало відомо, що австрійське архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au будуватиме один із проєктів президента Росії Володимира Путіна в окупованому Севастополі — оперний театр.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження проти представників цього бюро. Крім того, Україна готує запровадження санкцій проти бюро за співпрацю з російською окупаційною адміністрацією та пособництво у спробі легітимізації Росією анексії Криму.