В Австралії почалася вакцинація від коронавірусу. Щеплення публічно зробив премʼєр

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Премʼєр-міністр Австралії Скотт Моррісон публічно отримав щеплення від коронавірусу, аби підвищити впевненість населення у вакцинації. Масова імунізація у країні починається у понеділок, 22 лютого. Про це повідомляє BBC.

Моррісон був частиною невеликої групи людей, які пройшли вакцинацію в неділю, 21 лютого. Окрім нього, у цьому переліку деякі працівники охорони здоровʼя та мешканці будинків для людей похилого віку. Першою вакцинованою з цього переліку і в країні стала 85-річна мешканка будинку для літніх людей Джейн Малишак. Також щеплення зробили старшій медсестрі Австралії професору Елісон Макміллан і головному лікарю професору Полу Келлі.

Очікується, що наступного тижня введуть не менш як 60 тисяч доз. Щеплення роблять препаратом від Pfizer. Минулого тижня медичний регулятор Австралії також надав попередній дозвіл на вакцину, розроблену компанією AstraZeneca і Оксфордським університетом. Австралія планує зробити щеплення чотирьом мільйонам людей до початку березня.

Пріоритетні групи в першому раунді включають 700 тисяч передових працівників сектора охорони здоровʼя, прикордонного контролю і будинків престарілих, а також жителів цих будинків. Наступними будуть австралійці старше 70 років, аборигени і жителі островів Торресової протоки старше 55 років, медичні працівники, дорослі з супутніми захворюваннями і працівники служб екстреної допомоги.

З початку пандемії в Австралії зареєстровано 28 920 випадків захворювання і 909 смертей. Загальний обсяг вакцин, який закупив уряд, наразі перевищує 150 мільйонів доз — станом на кінець 2020 року населення Австралії було понад 25 мільйонів людей. Країна підписала угоди про закупівлю 53,8 млн доз препарату від AstraZeneca, 51 млн доз вакцини американської фірми Novavax, 20 млн доз вакцини Pfizer, а також 25 млн доз препаратів інших виробників, які Австралія планує отримати через участь в міжнародному механізмі COVAX .