NASA запустило корабель Cygnus із частково створеною в Україні ракетою-носієм. Він доставить на МКС суперкомпʼютер

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
NASA запустило корабель Cygnus із частково створеною в Україні ракетою-носієм. Він доставить на МКС суперкомпʼютер

NASA

У США знову вивели на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus. Корабель відправили за допомогою ракети-носія середнього класу Antares, один з її ступенів створювали в України.

Про це повідомляється на сторінці конструкторського бюро «Південне».

Запуск відбувся о 19:36 за київським часом (о 12:36 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія). Ракета вивела на орбіту корабель Cygnus, на борту якого NASA доправило близько 3,6 тонни корисного вантажу для Міжнародної космічної станції.

Ракета-носій Antares складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» у співпраці з низкою українських компаній на замовлення корпорації Northrop Grumman (США). Також українські фахівці брали участь у випробуваннях і пуску ракети.

За планом, Cygnus має дістатися МКС 22 лютого об 11:40 за київським часом. Основне завдання місії — доставити провізію та речі для екіпажу, матеріали для наукових досліджень і вивезти з МКС й утилізувати в щільних шарах атмосфери відпрацьований вантаж.

Також ракета має доставити на МКС суперкомпʼютер SBC-2, розроблений Hewlett Packard і NASA. Його використовуватимуть для аналізу даних про стан здоровʼя астронавтів, зокрема для розшифровки й вивчення їхніх ДНК безпосередньо на борту МКС, а також результатів спостережень за полярними покладами льоду і блискавками в атмосфері Землі.

  • У жовтні минулого року повідомлялося, що у США запустили космічний корабель Cygnus, ракету-носій Antares для якого частково виготовляли в Україні.