США депортували до Німеччини 95-річного колишнього охоронця нацистського концтабору

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США депортували до Німеччини 95-річного колишнього охоронця нацистського концтабору

U.S. Department of Justice

США депортували до Німеччини 95-річного колишнього охоронця одного з нацистських концтаборів Фрідріха Карла Бергера.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

У лютому минулого року імміграційний суд в Мемфісі дозволив вислати Бергера з США. Під час процесу зʼясувалося, що в 1945 році він добровільно служив охоронцем вʼязнів у системі таборів Ноєнгамме. Суд встановив, що Бергер служив у підтаборі недалеко від Меппена. Більшість його вʼязнів були вихідцями з СРСР, Нідерландів та Польщі.

Також Бергер охороняв вʼязнів під час їхньої примусової евакуації до головного табору Ноєнгамме в 1945 році через наступ союзників. Під час двотижневої поїздки в нелюдських умовах загинуло близько 70 увʼязнених.

У листопаді 2020 року апеляційна рада з імміграційних справ залишила чинним рішення про депортацію Бергера. У рішенні суду також згадувалося, що Бергер визнав, що ніколи не просив про переведення зі служби охорони концтабору, і що він продовжує отримувати пенсію з ФРН за його працю в Німеччині, включно зі службою у воєнний час.

Зазначається, що у Бергера є німецьке громадянство і він проживає в штаті Теннессі. У США він жив з 1959 року. У суботу він вилетів із США і приземлився у Франкфурті, де його допитають слідчі.

Ноєнгамме — найбільший концтабір на північному заході Німеччини, який розташовувався на території однойменного району Гамбургу. Ноєнгамме був мережею нацистських концтаборів на півночі Німеччини, яка складалася з головного табору і більш ніж 85 супутніх таборів. Через ці табори пройшли щонайменше 100 тисяч осіб.