Член ТКГ Гармаш заявив про можливий вихід з делегації через «громадських експертів» із «ЛДНР»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Член ТКГ Гармаш заявив про можливий вихід з делегації через «громадських експертів» із «ЛДНР»

Сергей Гармаш / Facebook

Член української делегації у Тристоронній контактній групі, журналіст Сергій Гармаш заявив, що не виключає своєї відставки з делегації через присутність на переговорах так званих громадських експертів з «ЛДНР».

Про це він розповів в інтервʼю виданню «Остров».

«Усе просто: або я переконую керівництво у правоті своїх аргументів, і ми починаємо дієво реагувати на порушення формату переговорів і режиму конфіденційності... Або потрібно шукати відповіді на запитання, що я роблю на кораблі, який пливе не в ту сторону? Тобто чи не час на вихід?» — заявив Гармаш.

Він нагадав, що вже на третьому цього року онлайн-засіданні ТКГ присутні якісь «громадські експерти, які представляють незрозуміло кого». Гармаш зазначив, що їх не запрошував жоден із членів ТКГ.

«Росія заявила, що вона не має стосунку до формування складів «інших делегацій». Україна їх не запрошувала. ОБСЄ — теж. Тоді хто? Якщо ми погоджуємося з фактом присутності цих людей, то ми, виходить, визнаємо маріонеток Росії з ОРДЛО окремими делегаціями? Визнаємо їхнє право самим запрошувати на переговори «експертів»? Визнаємо їх повноцінною стороною переговорів? Ми не реагуємо на це, а вони вже третє засідання сидять на ТКГ і потім нам будуть розповідати про таку переговорну «традицію». Але ж традиції створюємо ми», — підкреслив Гармаш.

Він зазначив, що необхідно вимагати дотримання тристороннього формату ТКГ — так, як це записано в Мінських домовленостях, або ігнорувати на ТКГ усіх, крім офіційних представників Росії та ОБСЄ. Також, за його словами, можна проводити консультації з ОРДЛО тільки в робочих групах ТКГ або понизити статус української делегації.

  • 19 січня стало відомо, що представники бойовиків «ЛНР» запросили на засідання політичної підгрупи в Мінському процесі «громадських радників». Українська делегація обурена, чому ОБСЄ на це не відреагувала.