НАТО збільшить чисельність військових в Іраку у вісім разів. Щодо Афганістану рішення відклали

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністри оборони 30 країн-учасниць Північноатлантичного альянсу (НАТО) вирішили розширити свою навчальну місію в Іраку до 4 тисяч військових. Зараз у країні числиться 500 фахівців, але за фактом через коронавірус їх 300.

Про це пише Deutsche Welle.

Це перша зустріч міністрів після обрання президентом США Джо Байдена. Його попередник скоротив чисельність американських військових в Іраку, що змусило НАТО приймати нові рішення щодо стримування відродження «Ісламської держави».

«Запобігання краще, ніж втручання. Навчальні заходи тепер будуть охоплювати більше іракських сил безпеки і райони за межами Багдаду», — підкреслив генсек НАТО Єнс Столтенберг, зазначивши, що сили альянсу не братимуть участі в боях. Збільшення чисельності військових НАТО буде відбуватися поступово і за погодженням з урядом Іраку.

Рішення щодо місії в Афганістані поки відкладено. Дональд Трамп, як президент США, після угоди з рухом «Талібан» обіцяв вивести іноземні війська, але адміністрація Байдена може переглянути план. Столтенберг заявив, що таліби не виконали всі умови для виведення з країни військових НАТО.