Нова Зеландія виводить увесь військовий контингент з Афганістану. Він перебував у країні 20 років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн оголосила про повне виведення військового контингенту країни з Афганістану.

Про це повідомляє The Guardian.

«Після 20-річної присутності Сил оборони Нової Зеландії в Афганістані прийшов час завершити місію», — сказала Ардерн, зазначивши, що ця місія була однією з найдовших в історії Сил оборони.

Військові повинні покинути Афганістан до травня цього року.

Премʼєр подякувала всім військовим, які проходили там службу. У місії з 2001 року взяли участь понад 3 500 військових, включно зі спецпризначенцями, групами відновлення і фахівцями з підготовки офіцерів. Нова Зеландія втратила убитими в Афганістані 10 бійців.

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута зазначила, що ситуація в Афганістані залишається складною, але «внутрішньодержавний мирний процес дає країні надію на досягнення тривалого політичного рішення».

  • У липні 2020 року, після угоди з рухом «Талібан» Сполучені Штати вивели частину військового контингенту з Афганістану та покинули пʼять військових баз у провінціях Гільменд, Урузган, Пактіка та Лагман. Після цього Дональд Трамп пообіцяв вивести всіх американських військових з Афганістану до Різдва, а таліби підтримали Трампа на виборах. Частина військових все ж залишилися у країні до травня цього року.
  • На цьому тижні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не буде виводити війська з Афганістану, «поки не прийде час». Міністри оборони союзників мають зустрітися на цьому тижні, щоб обговорити майбутнє 10-тисячної місії, яка переважно виконує функції підтримки. При цьому в адміністрації Джо Байдена говорять про можливий перегляд угоди з талібами через зростання насильства.