Шмигаль спростував слова Порошенка і запевнив, що військових на Донбасі не штрафують за вогонь у відповідь

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що військових на Донбасі не штрафують за вогонь у відповідь по бойовиках, як раніше стверджували пʼятий президент Петро Порошенко.

Про це Шмигаль заявив під час виступу у Верховній Раді.

«До військовослужбовців у районі проведення Операції обʼєднаних сил штрафи за вогонь у відповідь на російські провокації не застосовуються», — сказав він, додавши, що для військових введені премії за «збереження життя, здоровʼя особового складу та створення безпечних умов».

Раніше, 15 лютого, Порошенко на тлі загибелі біля селища Новолуганське (Донецька область) трьох українських військових заявив, що «нашим воїнам вʼяжуть руки штрафами» за вогонь у відповідь на російські провокації. Він просив міністра оборони відзвітувати про зібрану штрафами суму грошей. Крім того, Порошенко виступив за повернення підрозділів на позиції, на яких вони були до розведення військ, і контрснайперських груп.

  • 14 лютого біля селища Новолуганське підірвалися троє українських військових — капітан Олександр Войтенко (1974 року народження), солдат Вʼячеслав Олексієнко (1987 року народження) та старший солдат Дмитро Мироненко (1994 року народження).
  • Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження. Президент України Володимир Зеленський доручив розслідувати обставини інциденту міністру оборони Андрію Тарану та головнокомандувачеві Збройних сил України Руслану Хомчаку.