США офіційно повернулися в Паризьку кліматичну угоду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США офіційно повернулися в Паризьку кліматичну угоду

Brett Hemmings / Getty Images

США офіційно відновили участь в Паризькій кліматичній угоді.

Про це передає Deutsche Welle.

За повідомленням ООН, з пʼятниці, 19 лютого, Сполучені Штати завершили процедуру повернення до числа учасників укладеної у 2015 році угоди. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав цю подію «ключовим моментом» на шляху до стійкого захисту клімату планети.

Гутерреш також привітав уже зроблені адміністрацією президента США Джо Байдена кроки щодо поліпшення американської політики у сфері захисту клімату, зокрема скасування низки рішень, ухвалених адміністрацією Трампа.

Паризька кліматична угода

У 2015 році на конференції з клімату в Парижі 195 країн приєдналися до кліматичної угоди. Сторони домовилися не дозволяти середній температурі на планеті зрости більше ніж на 2 градуси, а за можливості знизити її на 1,5 градуса від доіндустріального рівня. Також країни повинні скоротити викиди парникових газів до рівня, який дерева, ґрунт і Світовий океан можуть переробити природним чином.

За Паризькою угодою, розвинені країни повинні виділяти кошти на спеціальний кліматичний фонд. Ці кошти підуть на допомогу біднішим державами для боротьби з наслідками змін клімату (наприклад, стихійними лихами або підйомом рівня океану) і для переходу на відновлювані джерела енергії.

Від імені США цю угоду підписував президент Барак Обама. Однак Конгрес США так і не ратифікував цей документ.

У жовтні 2018 року вчені розкритикували учасників Паризької угоди за низькі темпи її виконання.

  • 21 січня президент США Джо Байден підписав перші 15 указів, з яких частина протокольні, а решта — скасування рішень Дональда Трампа. Серед них був указ про повернення Штатів до Паризької угоди.