У Зеленського запевняють, що РНБО не планувала вводити санкції проти каналу «Прямий»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського запевняють, що РНБО не планувала вводити санкції проти каналу «Прямий»

Пресслужба телеканалу "Прямий"

Речниця президента Володимира Зеленського Юлія Мендель запевнила, що на засіданні Ради національної безпеки й оборони 19 лютого не планували вводити санкції проти телеканалу «Прямий», на що натякав п’ятий президент Петро Порошенко.

Про це вона заявила в коментарі «Українській правді».

Мендель зазначила, що санкції проти нардепа ОПзЖ Тараса Козака та його каналів «112 Україна», ZIK і NewsOne ввели на основі доказової бази.

«Санкції проти телеканалів були впроваджені через докази фінансування з держави-агресора, а також пов’язаність їхнього власника з терористичними організаціями, що оперують на окупованих агресором територіях України. Це було чітко артикульовано як членами РНБО, так і спецслужбами, які займалися відповідними розслідуваннями», — наголосила Мендель.

Речниця підкреслила, що рішення про закриття цих каналів ухвалили винятково на захист державних інтересів. Разом з тим вона зазначила, що іншим каналам нічого не загрожує.

«Сподіваємося, що публічні острахи Петра Порошенка щодо закриття каналів, які підпорядковуються йому, не є ознакою наявності подібної діяльності з його боку. Свободі слова в Україні нічого не загрожує, які б критичні матеріали чи ненадійні факти, якщо йдеться про підпорядковані колишньому президенту телеканали, вони не поширювали», — додала вона.

  • Напередодні пʼятий президент Петро Порошенко заявив, що став власником телеканалу «Прямий», щоби захистити його від можливих санкцій, які нібито планують запровадити на засіданні РНБО. За словами Порошенка, інформацію про підготовку санкцій йому підтвердив посол однієї з країн «Великої сімки», прізвище якого він не назвав.
  • «Прямий» раніше повʼязували з Порошенком, хоча офіційно канал належав колишньому депутату Партії регіонів та ексглаві КМДА Володимиру Макеєнку. Він у 2017 році придбав телеканал «Тоніс» і перетворив його на «Прямий».
  • Президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО на 19 лютого. Частину питань розглядатимуть у закритому режимі, але які саме — у президента не називають.