В Україні почали розробляти систему реабілітації для тих, хто одужав від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В Україні почали розробляти систему реабілітації для тих, хто одужав від коронавірусу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Міністерстві охорони здоров’я створили робочу групу, яка буде працювати над розробкою системи реабілітації тих, хто одужав від коронавірусу.

Про це у своєму Facebook написала член Медичної ради при МОЗ, завідувачка кафедри інфекційних хвороб НМУ імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська.

«Починаємо займатися реабілітацією хворих з COVID-19 на державному рівні, хоча у багатьох фахівців є напрацювання вже і відповідний досвід. Постараємося їх втілити в нормативні документи для полегшення роботи лікарів і стандартизації підходів до реабілітації в залежності від відповідної клініки», — пояснила вона.

Голубовська також опублікувала наказ МОЗ за 16 лютого, який передбачає створення робочої групи. Ця група має подати пропозиції, як створити систему для реабілітації.

  • Близько третини пацієнтів, які одужали від коронавірусу, протягом п’яти місяців знову звертаються до лікарів із різними захворюваннями. У рамках дослідження відстежували понад 47 тисяч пацієнтів, які були виписані з лікарні після одужання від коронавірусу. Серед них 29,4% знову опинилися в лікарні протягом 140 днів після одужання, а 12,3% — померли.