Facebook заблокувала в Австралії сторінки низки фондів і держорганів. Премʼєр назвав це «атакою на суверенну країну»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Facebook заблокувала в Австралії сторінки низки фондів і держорганів. Премʼєр назвав це «атакою на суверенну країну»

Stock Catalog / Flickr

В Австралії соціальна мережа Facebook заблокувала сторінки низки некомерційних організацій, таких як благодійні фонди й рятувальні служби.

Про це пише CNN.

Напередодні Facebook позбавила користувачів і ЗМІ з Австралії можливості ділитися місцевими та міжнародними новинами. Все через запропонований закон, який в разі ухвалення зобовʼяже Facebook, Google та інші платформи платити видавцям за їх контент.

Під заборону потрапили сторінки найбільшого фонду боротьби з голодом FoodBank, фонд протидії домашньому насильству 1800Respect і низка медичних організацій, які працюють з корінним населенням. Так само заблокованими виявилися сторінки департаментів охорони здоровʼя штатів Квінсленду і Південної Австралії. У Західній Австралії, де через кілька тижнів пройдуть вибори, була заблокована сторінка лідера опозиції Зака ​​Кіркупа. Пізніше частину з цих сторінок розблокували.

На думку премʼєр-міністра Австралії Скотта Моррісона таким чином технологічні гіганти хочуть показати, що вони «більші, ніж уряд, і що правила не повинні застосовуватися до них». Він також назвав рішення Facebook заблокувати сторінки «нападом на суверенну державу».

  • Влада Австралії розробляє кодекс взаємин між цифровими платформами і ЗМІ, який, серед іншого, зобовʼяже Facebook і Google платити онлайн-ЗМІ за використання їх контенту.
  • Facebook виділить $100 млн на підтримку новинних агентств, які постраждали від поширення коронавірусу в світі.
  • У серпні минулого року повідомлялося, що Facebook запропонувала великим американським ЗМІ $3 млн за використання їхніх матеріалів.