Facebook заборонила австралійським ЗМІ та користувачам ділитись новинами

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Соціальна мережа Facebook позбавила користувачів і ЗМІ з Австралії можливості ділитися місцевими та міжнародними новинами. Усе через запропонований закон, який в разі ухвалення зобовʼяже Facebook, Google та інші платформи платити видавцям за їхній контент. Про це йдеться у пресрелізі компанії.

«Пропонований закон у корені неправильно розуміє відносини між нашою платформою і видавцями, які використовують її для обміну новинним контентом. Це поставило нас перед суворим вибором — спробувати дотримуватися закону, який ігнорує реалії цих відносин, або заборонити новинний контент у наших сервісах в Австралії. Із важким серцем обираємо останнє», — зазначила компанія.

Для австралійських ЗМІ це означає, що:

  • їм заборонено ділитись або публікувати будь-який контент на сторінках Facebook;
  • адміністратори, як і раніше, матимуть доступ до інших функцій зі своєї сторінки Facebook, включно з аналітикою сторінки та Creator Studio;
  • зберігається доступ до всіх інших стандартних сервісів Facebook, зокрема до інструментів обробки даних і CrowdTangle.

Для міжнародних ЗМІ це означає, що вони можуть і надалі публікувати новинний контент на Facebook, але австралійська аудиторія не зможе його переглядати.

Для австралійської спільноти це означає, що вони не можуть переглядати або публікувати австралійський або міжнародний новинний контент на Facebook.

Читачі з інших країн теж не зможуть переглядати або публікувати австралійський новинний контент на Facebook або контент зі сторінок австралійських ЗМІ у Facebook.

У компанії зазначили, що прибуток від новин мінімальний — вони становлять менше 4% контенту, який люди бачать у своїй стрічці. Закон, який зобовʼязує платформи платити австралійським ЗМІ за їхній контент, планують ухвалити найближчими днями.