Facebook погрожує заборонити публікацію новин в Австралії через ініціативу місцевої влади

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія Facebook пригрозила заборонити користувачам в Австралії публікувати новини, оскільки місцева влада готується ухвалити закон, що зобовʼязує ІТ-гігантів платити виданням за їхні матеріали.

Про це пише BBC.

Австралійська комісія з конкуренції та захисту прав споживачів (ACCC) відреагувала на погрозу Facebook блокувати новинний контент, заявивши, що вона є «несвоєчасною».

«Новий кодекс просто націлений на забезпечення справедливості та прозорості у взаєминах Facebook і Google з австралійськими медіакомпаніями», — заявив глава ACCC Рід Сімс.

Однак керуючий директор Facebook в Австралії та Новій Зеландії Уїлл Істон заявив, що автори законопроєкту «неправильно розуміють особливості інтернету і закон завдасть шкоди саме тим новинним сайтам, які уряд намагається захистити».

Істон додав, що за перші пʼять місяців року розміщення контенту у Facebook принесло австралійським новинним сайтам близько 200 мільйонів австралійських доларів ($148 млн).

«Блокування новин — це крайній захід», — пояснив Істон, додавши, що це не торкнеться інших сервісів Facebook.

  • Влада Австралії почала розробляти кодекс взаємин між цифровими платформами і ЗМІ, який, зокрема, зобовʼяже Facebook і Google платити онлайн-ЗМІ за використання їхнього контенту.
  • Facebook виділить $100 млн на підтримку новинних агентств, які постраждали від поширення коронавірусу у світі.
  • У серпні минулого року повідомлялося, що Facebook запропонувала великим американським ЗМІ $3 млн за використання їхніх матеріалів.