В Іспанії тисячі людей вийшли на протести через затримання репера Пабло Хаселя. Понад 30 осіб постраждали у сутичках з поліцією

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В Іспанії тисячі людей вийшли на акції протесту через затримання репера Пабло Хаселя, яке супроводжувалися сутичками з поліцією.

Про це пише The Associated Press.

За даними поліції, 14 людей були арештовані під час акцій протесту. Водночас 33 особи постраждали під час сутичок із правоохоронцями.

Після затримання репера на вулиці деяких іспанських міст, а особливо Барселони, вийшли люди на підтримку Хаселя. Вони почали підпалювати смітники та кидати каміння у поліцейських. Також були пошкоджені вітрини магазинів і банків.

Як повідомило Національне телебачення Іспанії, місцева влада Барселони оцінює збитки внаслідок протестів у 70 тисяч євро.

  • Уранці 16 лютого в Іспанії в університеті міста Льєдена поліція зі штурмом затримала каталонського репера Пабло Хаселя, якого Верховний суд засудив до 9 місяців увʼязнення за наклеп на іспанську монархію, державні інститути та поліцію, а також за схвалення тероризму.
  • Хасель у своєму Twitter і текстах пісень критикував поліцію за придушення демонстрацій за незалежність Каталонії у 2019 році, різко висловлювався проти іспанського короля Феліпе VI, а також публічно підтримував увʼязнену Вікторію Гомес із забороненого марксистського ліворадикального угруповання Grapo.
  • Останні кілька років в іспанській Каталонії зростають сепаратистські настрої — політичні рухи та партії висловлюються на користь незалежності. Акції за вихід зі складу Іспанії призводять до масових протестів, сутичок з поліцією, страйків. Мадрид відмовився від переговорів із протестувальниками і звинуватив Росію у втручанні в питання каталонської незалежності.