В Іспанії за образу короля заарештували репера. Поліція «брала» його штурмом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Іспанії в університеті міста Льєдена поліція зі штурмом затримала каталонського репера Пабло Хаселя, якого Верховний суд засудив до 9 місяців увʼязнення за наклеп на іспанську монархію, державні інститути та поліцію, а також за схвалення тероризму.

Про це пише BBC.

Хасель у своєму Twitter і текстах пісень критикував поліцію за придушення демонстрацій за незалежність Каталонії у 2019 році, різко висловлювався проти іспанського короля Феліпе VI, а також публічно підтримував уʼвязнену Вікторію Гомес із забороненого марксистського ліворадикального угруповання Grapo.

Після винесення вироку Хаселю дали час до 12 лютого, щоб здатися поліції. Однак він відмовився здаватися та 15 лютого забарикадувався в університеті разом із 20 прихильниками. У Twitter музикант опублікував маніфест, в якому звинуватив владу у знищенні свободи слова.

Репера затримували кілька десятків поліцейських. Їм довелося вибивати двері університету.

Як пише BBC, на підтримку музиканта виступили понад 200 іспанських митців, зокрема режисер Педро Альмодовар і актор Хавʼєр Бардем.

В Іспанії за статтею про прославляння тероризму проходять ще кілька артистів і блогерів. Переважно вони є прихильниками незалежної Каталонії, а саму статтю часто називають політичною, яка придушує свободу слова.