Премʼєр Шмигаль: Україна з наступного тижня повернеться до адаптивного карантину

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну анонсував повернення країни до моделі адаптивного карантину (поділ на зони) в залежності від епідемічної ситуації.

«Як і минулого разу, передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення. Рішення набуде чинності вже наступного тижня, тому всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись», — заявив премʼєр.

Адаптивний карантин передбачає чотири епідеміологічні зони — «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону».

У «червоній» зоні планують вводити обмеження, які діяли під час зимного локдауну — з 8 по 24 січня. Її будуть вводити, якщо хоча б два з п’яти показників перевищуватимуть норму три дні поспіль та існуватиме «загроза колапсу медичної системи». МОЗ визначив такі критерії:

  • завантаженість ліжок з киснем у області перевищує 65%;
  • кількість госпіталізованих в області становить 60 людей на 100 тисяч населення за останні 7 днів;
  • зростання кількості госпіталізацій щонайменше у два рази за останні 7 днів;
  • кількість тестувань в області (експрес та ПЦР- тестування) за останні 7 днів становить не менше трьохсот на 100 тисяч населення;
  • кількість позитивних результатів в області становить понад 20% за останні 7 днів.

У «помаранчеву» зону регіон потраплятиме, якщо протягом тижня норму перевищуватиме тільки один із вищевказаних показників. Водночас, як зазначив Ляшко, зона не матиме додаткових обмежень, а покликана попередити епідбезпеку. «Жовта» зона передбачає ті ж обмеження, які діють зараз. А «зелена»скасування всіх обмежень, крім носіння захисних масок та дотримання соціальної дистанції.

  • 15 лютого в Україні мала розпочатися вакцинація від коронавірусу. Проте, за словами міністра охорони здоровʼя Максима Степанова, поставки препаратів «трішечки» затримуються — їх очікують 16—17 лютого. При цьому він зазначив, що МОЗ виконав усі формальності.
  • 17 лютого Міністерство охорони здоровʼя запустило інформаційний сайт про вакцинацію в Україні. На ньому будуть публікувати статистику введення щеплень.