Рада не змогла відсторонити від п’яти засідань нардепа Рудика, якого звинуватили у сексизмі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рада не змогла відсторонити від п’яти засідань нардепа Рудика, якого звинуватили у сексизмі

Верховна Рада не підтримала рішення профільного комітету про відсторонення нардепа Сергія Рудика («За майбутнє») від пʼяти пленарних засідань за сексистські висловлювання.

Рішення покарати Рудика підтримали 195 нардепів із 226 необхідних для ухвалення.

Зазначимо, комітет Ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи рекомендував парламенту без обговорень позбавити Рудика права відвідувати пʼять засідань. До комітету із заявою про це звертався голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко та міжфракційне об’єднання «Рівні можливості».

Причиною були висловлювання Рудика на адресу нардепки Мар’яни Безуглої («Слуга народу») та колишньої депутатки Ірини Сисоєнко.

Що сказав Рудик?

У січні під час обговорення законопроєкту про СБУ Рудик прокоментував виступ нардепки Мар’яни Безуглої: «Мене дивує, як і кожного в цьому залі, як дівчинка, якій 32 роки, яка працювала в системі охорони здоров’я, та ні дня, сподіваюсь, не працювала у цій структурі, закликає нас проголосувати за один з дуже важливих документів, які можуть багато чого змінити».

Крім того, Рудик також порівняв виступ Безуглої з виступом нардепки попереднього скликання Ірини Сисоєнко, сказавши: «Згадаймо Ірину Сисоєнко, яка дупля не різала в медицині».

Згодом у відповідь на вимогу вибачитися Рудик заявив, що мав на увазі не стать депутата, а професіоналізм, і не вважає свої слова образою.

  • 15 лютого у прямому ефірі «Свободи слова» спікер у ТКГ Олексій Арестович, звертаючись до нардепа «Євросолідарності» Ірини Геращенко, заявив, що партія «опустилася» до рівня «жіночої ПТУшної общаги». Після цього Геращенко залишила ефір і звинуватила Арестовича у сексизмі. Віцепрем’єр з євроінтеграції Ольга Стефанішина попросила Арестовича вибачитися, але він перепросив у гуртожитків за порівняння з партією.
  • У червні 2020 року голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко і керівник парламентської фракції політсили Давид Арахамія на брифінгу під час візиту в Миколаїв обговорювали свою колегу по фракції Ірину Аллахвердієву, думаючи, що мікрофони вимкнені. Один з них сказав, що жінка — «робоча баба, як корабельна сосна».