Зеленський дав 10 днів на пошук винних у загибелі трьох військових на Донбасі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Володимир Зеленський дав 10 днів, щоб встановитти винних у загибелі трьох українських військових у районі Новолуганського на Донбасі. Про це він заявив у Telegram.

Він розповів, що відразу після повернення з Обʼєднаних Арабських Еміратів в аеропорту зустрівся з головнокомандувачем Збройних сил Русланом Хомчаком і міністром оборони Андрієм Тараном.

«Хлопці підірвалися на пʼяти мінах ТМ-62, встановлених у шаховому порядку. Близько 09:20 14 лютого наші військові переміщувалися для несення служби на позиціях відділення взводу. Коли вони рухалися вздовж дороги за маршрутом, близько 09:30 пролунав вибух. Швидка прибула на місце, але врятувати їх не змогла», — розповів Зеленський.

За його словами, розглядаються три ймовірні причини підриву: це порушення правил поводження з боєприпасами та вибуховими пристроями; теракт незаконних збройних формувань, дистанційний підрив міни та недбале ставлення військових до служби, що виразилося в неналежній організації служби та переміщення військових під час виконання бойових завдань.

Разом з тим він наголосив, що досі залишається багато запитань, зокрема хто встановлював міни, чому про них не були попереджені військові та чи були там вказівники.

Тому Зеленський доручив керівництву ЗСУ:

  • провести заняття щодо дотримання заходів безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами, дотримання правил безпеки під час пересування особового складу, озброєння та військової техніки на місцевості, висування на бойові позиції, спостережні пости та переміщення між опорними пунктами;
  • до кінця місяця перевірити всі мінно-вибухові загородження на дорогах і шляхах сполучення; застарілі та недоцільні міни — зняти;
  • продовжити розмінування ще активніше: не має бути мін там, де вже не існує загрози швидкої атаки, де живуть люди, де постійно пересуваються наші військові.

«За 10 днів чекаю на імена винних у цій трагедії та шляхи вирішення проблеми, щоб більше ми не втрачали людей у такий страшний спосіб», — наголосив президент.

  • 14 лютого біля селища Новолуганське в Донецькій області троє українських військових підірвалися на невідомому вибуховому пристрої. ДБР розпочало кримінальне провадження.
  • В Офісі президента назвали імена загиблих: капітан Олександр Войтенко, солдат Вʼячеслав Олексієнко і старший солдат Дмитро Мироненко.