Кабмін спростив умови для претендентів на пільгову іпотеку під 7%. Що змінилося?

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Кабінет міністрів спростив умови для позичальників за програмою пільгового іпотечного кредитування під 7%, зокрема розширив перелік тих, хто може претендувати на іпотеку.

Про це повідомив заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

За його словами, тепер стати учасниками програми «Доступна іпотека» можуть будь-які громадяни, які не володіють особисто (або їхня сім’я) об’єктами житлової нерухомості, не мають чинних договорів із фінансування (інвестування) будівництва житлової нерухомості або майнових прав на недобудовану квартиру чи будинок, якщо їхня загальна площа перевищує 50 кв. м на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб і 20 кв. м — на кожного наступного члена сім’ї.

До того ж уряд збільшив максимально допустимий розмір середньомісячного сукупного чистого доходу позичальника та членів його родини — з пʼятикратного до десятикратного розміру середньої зарплати в регіоні України, де розташований предмет іпотеки.

Кабмін також скасував вимогу про те, що мешканці аварійних і ветхих будинків мають жити в гуртожитку, що на одного члена сім’ї не повинно припадати більше, аніж 13,65 кв. м, а також вимоги до позичальників перебувати на квартирному обліку, бути молодою сім’єю, внутрішньо переміщеною особою, науково-педагогічним працівником, медиком чи працівником бюджетної сфери.