Зеленський продовжив мораторій на стягнення майна за валютними кредитами

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський продовжив мораторій на стягнення майна за валютними кредитами

Ota / Bloomberg via Getty Images

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про продовження мораторію на стягнення заставленого майна за кредитами в іноземній валюті.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Таким чином дія заборони на примусове стягнення майна українців, якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є обʼєктом незавершеного житлового будівництва, продовжується до 21 квітня 2021 року.

Окрім цього, заборонено примусово стягувати майно (майнові права) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобовʼязання за кредитами, наданими в іноземній валюті, а кредитним установам — відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

В Офісі президента пояснили, що мораторій продовжено через ситуацію, у яку потрапили позичальники після знецінення гривні з 2008 року, та, як наслідок, неможливість сплачувати кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом.

«Закон сприятиме захисту майнових прав громадян з огляду на погіршення їхнього фінансового становища через спалах коронавірусної хвороби та запровадження у зв’язку з цим обмежувальних заходів. Документ надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобовʼязання за кредитними договорами в іноземній валюті», — додали в ОП.

  • 16 липня Верховна Рада продовжила мораторій на стягнення майна за валютними кредитами до 2022 року.
  • Наприкінці липня Міністерство юстиції попросило Зеленського накласти вето на закон, який продовжує мораторій на стягнення майна за валютними позиками.