Зеленський ветував мораторій на стягнення майна за валютними кредитами. Що пропонує президент?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський ветував мораторій на стягнення майна за валютними кредитами. Що пропонує президент?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський ветував закон про продовження мораторію на стягнення майна за валютними позиками.

Про це повідомляється на сторінці закону.

Зеленський звернув увагу, що закон суперечить низці положень українського законодавства і Конституції. Крім того, президент підкреслив, що наявність мораторію жодним чином не стимулює валютних позичальників шукати шляхи порозуміння із кредитними установами та банками, а також стримує можливість відновлення темпів іпотечного кредитування в Україні.

На підставі цього Зеленський запропонував продовжити дію норм Кодексу про банкрутство, які стосуються врегулювання валютних кредитів на півтора року (за нинішнім законодавством термін дії цих положень закінчується у жовтні 2020 року).

Окрім цього, президент запропонував заборонити вилучати у позичальників житло, як обʼєкт іпотеки, якщо:

  • житло використовується як місце постійного проживання позичальника, або є об’єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника у власності немає іншого житла;
  • житло придбавалося за кредитні кошти і кредитний договір забороняє реєстрацію місця проживання позичальника у цьому житлі;
  • загальна площа такого житла не перевищує 140 кв. м для квартири та 250 кв. м для житлового будинку.

При цьому, Зеленський також пропонує заборонити стягувати з позичальника інше майно, якщо після продажу предмета іпотеки або предмета застави недостатньо коштів для погашення усього кредиту. Також президент пропонує заборонити банкам та кредитним установам відступати іншим установам або особам права вимоги до позичальника.

  • 16 липня Верховна Рада продовжила мораторій на стягнення майна за валютними кредитами до 2022 року.
  • Наприкінці липня Міністерство юстиції попросило Зеленського накласти вето на закон, який продовжує мораторій на стягнення майна за валютними позиками.