Нардепи оскаржили у КСУ Виборчий кодекс із пропорційною системою

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Нардепи оскаржили у КСУ Виборчий кодекс із пропорційною системою

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Група народних депутатів звернулася до Конституційного суду з проханням перевірити на конституційність оновлений Виборчий кодекс, який закріпив в Україні пропорційну систему виборів.

Про це пише пресслужба КСУ.

«До Конституційного суду 12 лютого 2021 року надійшло конституційне подання 45 народних депутатів щодо відповідності окремих положень Виборчого кодексу Конституції України (конституційності)», — йдеться в повідомленні.

У самому поданні вказано, що його підписали переважно нардепи-мажоритарники з фракції «За майбутнє». Також там є представники «Слуги народу», зокрема Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Куницький, Георгій Мазурашу та Максим Бужанський.

Як зазначила депутат від «Слуги народу» Ольга Совгиря, нардепи вважають, що скасування мажоритарної системи «обмежує конституційні виборчі права громадян, а також містить ознаки узурпації влади».

  • 19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому новий Виборчий кодекс із пропозиціями президента Володимира Зеленського для спрощення системи для населення. Він передбачає пропорційну систему виборів із відкритими списками.