Відкриті списки. Рада ухвалила новий Виборчий кодекс із пропозиціями Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому новий Виборчий кодекс (законопроєкт № 0978) із пропозиціями президента Володимира Зеленського для спрощення системи для населення. За відповідне рішення проголосували 330 народних депутатів.

Кодекс обʼєднує в собі положення пʼяти законів — про вибори президента, вибори народних депутатів, місцеві вибори, Центрвиборчком та держреєстр виборців. Він передбачає пропорційну систему виборів з відкритими регіональними списками. Виборці можуть голосувати за партію та за конкретного кандидата у списку політсили. У бюлетені буде тільки дві графи (номер партії та номер кандидата за партійним списком). Від змішаної системи за мажоритаркою держава відмовляється. Прохідний барʼєр до парламенту залишається на рівні 5%.

Замість понад 200 одномандатних округів буде 27 регіональних, які переважно збігаються з областями. У Дніпропетровській області та Києві передбачено по два виборчих округи, а Херсонська область і Крим обʼєднані в один виборчий регіон. Закордонний округ закріплюється за Києвом.

На тимчасово окупованих територіях голосування не проводиться. Переселенці повинні подавати заявки на зміну місця голосування.

Голосування за відкритими списками має набути чинності з 2023 року.