«Це чистий Орвелл»: російський опозиціонер Кара-Мурза, якого двічі намагалась отруїти ФСБ, планує подати позов до ЄСПЛ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Це чистий Орвелл»: російський опозиціонер Кара-Мурза, якого двічі намагалась отруїти ФСБ, планує подати позов до ЄСПЛ

U.S. Helsinki Commission / Flickr

Російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза — молодший планує подати позов до Європейського суду з прав людини після виходу розслідування про те, що до двох спроб його отруїти можуть бути причетні співробітники Федеральної служби безпеки РФ.

Саме розслідування він прокоментував на своїй сторінці у Facebook.

«Виявляється, це зовсім різні відчуття: розуміти, що тебе намагалися вбити (а сумнівів — ані в методі, ані в причинах — не було з самого початку), і бачити конкретних людей, які це робили. Так, як їх зараз показав Bellingcat — з фотографіями, прізвищами, місцями роботи, датами поїздок», — написав Кара-Мурза — молодший.

Він також розповів, що під час підготовки розслідування телефонував отруйникам з ФСБ. Спочатку він додзвонився до співробітника ФСБ Романа Мезенцева. Кара-Мурза запитав, чи це Роман Михайлович, той відповів ствердно. Коли ж політик представився, співробітник ФСБ одразу поклав слухавку.

«До слова, це ж чистий Орвелл. Служба із захисту конституційного ладу займається організацією політичних убивств, а Інститут криміналістики ФСБ (так званий НДІ-2), покликаний виявляти хімічну зброю, сам використовує її для усунення опонентів нинішньої влади», — підкреслив він.

У коментарі телеканалу «Дождь» Кара-Мурза — молодший пояснив, що найближчим часом разом з адвокатом піде до Слідчого комітету з проханням викликати на допит співробітників ФСБ, які фігурують у розслідуванні. Однак у задоволення цього прохання він не вірить, а тому планує додатково подати позов до Європейського суду з прав людини.

  • Група співробітників Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), яка організувала отруєння опозиціонера Олексія Навального, двічі труїла ще одного російського політика і журналіста — Володимира Кара-Мурзу — молодшого. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat і The Insider.
  • Зазначимо, раніше Bellingcat встановив причетність ФСБ до трьох резонансних убивств у Росії — журналіста Тимура Куашева, дагестанського активіста Руслана Магомедрагімова і лідера лояльного до Кремля руху «Новая Россия» Микити Ісаєва. Усі вони загинули за загадкових обставин, принаймні у двох з них знайшли сліди від уколів.