«Ви розумієте нашу боротьбу». Тихановська звернулася до депутатів Верховної Ради

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Ви розумієте нашу боротьбу». Тихановська звернулася до депутатів Верховної Ради

Страна Для Жизни

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська провела онлайн-зустріч з групою нардепів Верховної Ради.

Про це пише її пресслужба.

Зазначається, що на зустрічі були присутні голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, глава делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева («Слуга народу»), депутати Сергій Кальченко («Слуга народу»), Олександра Устинова, Соломія Бобровська і Юлія Клименко («Голос»), Лариса Білозір («За майбутнє»), Олексій Гончаренко, Софія Федина та Максим Саврасов («Європейська солідарність»), Оксана Савчук («Свобода»).

Тихановська подякувала нардепам за підтримку, зокрема і новоствореному міжфракційному об’єднанню «За демократичну Білорусь».

«Білоруси бачили, як депутати вивісили біло-червоно-білі прапори у Верховній Раді. Білоруси знають про акції солідарності, які проходять в різних містах України. Білоруси цінують ваше рішення не визнавати Олександра Лукашенка президентом після вкрадених виборів у серпні 2020 року», — зазначила вона.

За її словами, українці як ніхто розуміють боротьбу білорусів проти режиму Лукашенка, оскільки самі неодноразово виходили на протести проти влади. Водночас вона висловила сподівання, що подальші відносини між Україною та Білоруссю після відходу Лукашенка будуть партнерськими та тривалими.

Також Тихановська підкреслила, що підтримує територіальну цілісність України і запевняє, що юридично Крим належить Україні, хоча і де-факто контролюється Росією.

«Ми просимо вас підтримати незалежну демократичну Білорусь, закликаємо Україну підтримати нас в ОБСЄ, ПАРЄ, ООН, а також на інших міжнародних майданчиках. І сподіваємося, що незабаром ми зможемо зустрітися з керівництвом України і обговорити сусідське майбутнє наших країн», — додала вона.

  • 11 серпня 2020 року — за два дні після президентських виборів — Світлана Тихановська разом з дітьми виїхала до Литви. Згодом вона пояснила, що про це її попросили представники влади — «або вʼязниця, або діти». Її чоловік Сергій досі перебуває в СІЗО.
  • Зараз Тихановська зустрічається з лідерами ЄС, розповідає про ситуацію в Білорусі та закликає ввести санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та його оточення.
  • Протести в Білорусі проти Лукашенка тривають від серпня 2020 року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».