Нардепів за прогули позбавили виплат на майже 40 млн гривень: у ЧЕСНО назвали, хто втратив найбільше грошей

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

За понад рік роботи Верховної Ради ІХ скликання 235 народних депутатів позбавили виплат за прогули засідань, зекономивши для бюджету 38,8 мільйона гривень.

Про це повідомляє рух ЧЕСНО.

За даними активістів, вісім народних депутатів щомісяця потрапляли до переліку прогульників, загалом вони недорахувалися 4,3 мільйона гривень.

У відсотковому співвідношенні за кількістю нардепів у фракції найчастіше прогулювали засідання представники групи «За майбутнє» (92%), «Опозиційної платформи — За життя» (86%) та «Довіри» (80%).

Топпрогульниками, згідно з підрахунками ЧЕСНО, є Тарас Козак, Вадим Рабінович, Юрій Солод, Вадим Столар (ОПзЖ), Ярослав Дубневич, Степан Івахів, Ігор Палиця («За майбутнє»), Максим Єфімов («Довіра») — їх оштрафували на 539 280 гривень. На 500 860 гривень менше отримав Ренат Кузьмін (ОПзЖ).

Трохи менше пів мільйона гривень (497 240) через прогули втратили Ігор Абрамович, Юрій Бойко, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Олександр Фельдман (ОПзЖ), Олександр Дубінський (тоді ще входив до складу фракції «Слуга народу»), Дмитро Шенцев (позафракційний), Віктор Бондар («За майбутнє»), Петро Порошенко («Європейська солідарність»).

На 455 200 гривень оштрафували Андрія Деркача, Вадима Новинського, Дмитра Шпенова (позафракційні), Андрія Кота, Василя Петьовку («Довіра»), Сергія Лабазюка, Антона Полякова («За майбутнє»), Віталія Борта (ОПзЖ) та Андрія Кожем’якіна («Батьківщина»).

Нардепи Ігор Кісільов, Юлія Льовочкіна (ОПзЖ) і Сергій Шахов («Довіра») були позбавлені виплат за 10 місяців, що становило 413 136 гривень.

Зазначимо, у 2021 році розмір відшкодування депутатам за проживання в готелях, перельоти тощо становить 45 400 гривень.

  • Нагадаємо, Рада у жовтні 2019 року ввела штрафні санкції для нардепів за прогули засідань. Якщо депутат протягом місяця без поважних причин не бере участь у більш ніж третині засідань або у більш ніж половині засідань комітету, то йому не відшкодують витрати, повʼязані з виконанням його повноважень.
  • Згодом парламент схвалив перелік підстав, з яких нардепи можуть пропускати засідання. Там зазначені шість поважних причин.
  • Раніше спікер Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв’ю «Бабелю» заявив, що парламент зекономив на невідшкодуванні нардепам витрат через пропуски засідань 64 мільйони гривень.