У Китаї заборонили мовлення BBC World News. Раніше телеканал показав фільм про початок пандемії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Державне управління радіо і телебачення Китаю (NRTA) заборонив телеканалу BBC World News мовлення на території країни. Про це повідомляє Xinhua.

NRTA вважає, що телеканал британської телерадіомовної корпорації порушує принцип правдивості та неупередженості.

«Оскільки канал не відповідає встановленим вимогам мовлення в Китаї як іноземний канал, BBC World News заборонено продовжувати діяльність на території Китаю», — йдеться в заяві управління. Там додали, що заявки на мовлення в цьому році не прийматимуть.

Регулятор заявляє, що новини, які транслювалися на каналі, «завдавали шкоди національним інтересам Китаю і підривали національну єдність».

Що цьому передувало?

4 лютого британський регулятор Ofcom позбавив ліцензії китайський державний телеканал іномовлення CGTN. Там зазначили, що компанія, якій належить ліцензія на мовлення, «не несла редакційної відповідальності» за контент, який транслювався.

Одразу після новин про позбавлення ліцензії Міністерство закордонних справ Китаю звинуватило BBC у «фейкових новинах» у репортажах про коронавірус, вимагаючи від каналу вибачень. Відомство заявляло, що мовник у своїх репортажах «політизував» пандемію, і попереджало його про подальші кроки. BBC у відповідь відкидав всі звинувачення китайської влади, наголошуючи, що репортажі — правдиві.

Наприкінці січня на BBC показали документальний фільм під назвою «54 дні» про початок пандемії коронавірусу в Китаї. Зокрема, в описі до фільму йшлося, що «існувала прірва між тим, що знали китайські вчені та чиновники, і тим, що вони говорили світу».

  • У грудні 2018 року британський медіарегулятор Ofcom заявив, що російська телекомпанія RT порушила правила неупередженості у програмах новин, які транслювалися в березні та квітні, зокрема це стосувалося висвітлення отруєння ексшпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.