Спроба тиску під час переговорів ТКГ. Зеленський назвав причину зростання кількості обстрілів на Донбасі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Зростання кількості обстрілів на Донбасі повʼязано зі спробами тиснути на українську сторону під час переговорів Тристоронньої контактної групи.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Донецької області 11 лютого.

«Сьогодні минає рівно 200 днів, як ми домовилися про режим всеохопного припинення вогню. І всі ми бачимо, що кількість обстрілів останнім часом з боку бойовиків збільшилася. Однак як би скептично хтось не ставився до слова «перемирʼя», режим припинення вогню потрібен і є досягненням», — наголосив він та запевнив, що режим тиші врятував життя українських військових і цивільних.

Зеленський нагадав, що у 2018 році на Донбасі загинув 121 і було поранено 799 військових. У 2019 році — 100 та 507 відповідно, а 2020 році бойовики вбили 50 військових та поранили 338.

Президент, як і посли іноземних держав, також вшанував памʼять українських військових, які загинули в боях за Авдіївку, поклавши квіти до Монумента загиблим воїнам.

Окрім цього, Зеленський висловив співчуття у зв’язку зі смертю українського військовослужбовця Олександра Глушка, який загинув від кулі ворожого снайпера поблизу смт Зайцеве, що під Горлівкою, 11 лютого.

«Сьогодні, перебуваючи на передовій, отримав невтішні новини. Україна втратила ще одного захисника. Попри домовленості про режим всеосяжного припинення вогню, ворог продовжує підступні дії. Українська армія вже довела, що даватиме гідну відсіч і відстоюватиме нашу незалежність», — наголосив він.