Науковці виявили новий метод боротьби з ожирінням: поєднання дієти, фітнесу та ліків від діабету

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Науковці виявили новий метод боротьби з ожирінням: поєднання дієти, фітнесу та ліків від діабету

Sandra Cohen-Rose and Colin Rose / Flickr

Науковці дослідили новий метод боротьби з ожирінням, який успішно випробували на 2 тисячах людей. При поєднанні дієти, фізичних вправ та ін’єкцій препарату «Семаглутид» учасники дослідження протягом більш ніж року втратили до п’ятої частини своєї ваги.

Однак після завершення досліду деякі його учасники почали знову набирати вагу, пише BBC.

«Семаглутид» — препарат, знайомий людям, що хворіють на діабет другого типу. Він «ламає» рівень апетиту, мімікруючи під гормон GLP1, що продукується організмом після прийому ситної їжі.

Під час випробування одній групі людей щотижня робили ін’єкцію «Семаглутиду», а іншій — плацебо. В результаті 15 місяців дотримання дієти та виконання вправ люди з першої групи схуднули в середньому на 15 кілограмів, а люди з другої — лише на 2,6.

Третина учасників випробування, які отримували препарат, втратили ⅕ своєї ваги. Таким саме результатом змогли похвалитися лише 2% групи з плацебо.

Одна з учасниць на ім’я Джен втратила цілих 28 кілограмів — препарат придушив у ній почуття голоду, яке заважало їй схуднути раніше. За її словами, під час випробування вона вперше в житті спокійно переносила обмеження в їжі, в той час як раніше це було нестерпно.

Однак після завершення досліджень апетит повернувся до Джен, яка відкрила для себе безліч нових можливостей, що були недоступні через її вагу в майже 140 кілограмів. Жінка знову почала відчувати нестерпний голод і набирати зайвого.

«Втрачати вагу під час дослідження було дуже легко, але зараз я повернулася до почуття постійної битви з їжею», — сказала Джен.

Sandra Cohen-Rose and Colin Rose / Flickr

Тим не менше науковці вважають випробування успіхом, що відкриває «нову еру» в боротьбі з ожирінням та призведе до появи нових типів лікування.

«Це кардинально впливає на втрату ваги. Я останні 20 років досліджувала ожиріння і до сьогодні не бачила ефективного лікування ожиріння крім баріатричної хірургії», — сказала професорка Університетського коледжу Лондона Рейчел Баттергем, яка брала участь у дослідженні.

За словами фахівчині, лікування ожиріння знижує ризик серцевого нападу, діабету та важких випадків коронавірусу.

«Семаглутид» відноситься до препаратів, які не можна просто купити в аптеці, однак Баттергем сподівається, що його можна буде використовувати в клініках, де надають послуги з лікування ожиріння.

В нового методу є кілька побічних ефектів — нудота, діарея, блювання та закрепи. Зараз проводять пʼятирічне дослідження цього методу, аби з’ясувати, чи працює він у довгій перспективі.

На переконання професора Кембриджського університету Стівена О’Регілі, отриманий результат — найкращий з усіх відомих.

«Об’єм втраченої ваги більший ніж від будь-якого ліцензійного препарату від ожиріння. Це початок нової ери для розвитку препаратів від ожиріння, майбутнім напрямком буде досягнення рівня схуднення, співставного з досягнутим із «Семаглутидом», з меншими побічними ефектами», — сказав він.

Фахівці зазначають, що в будь-якому випадку найкращий варіант для схуднення це зміна способу життя, здорова дієта й фізичні навантаження, в той час як будь-які ліки від ожиріння несуть в собі ризики загроз для здоров’я.