Пакистан заборонив страчувати людей із психічними розладами

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховний суд Пакистану заборонив виносити смертний вирок людям із серйозними психічними захворюваннями, особливо тим, хто не розуміє характеру покарання. Про це повідомляє Al Jazeera.

Суд ухвалив рішення на підставі позову трьох увʼязнених із психічними розладами.

«[Ми] вважаємо, що якщо засуджений через психічні захворювання виявиться нездатним зрозуміти доводи і причину свого покарання, то виконання смертного вироку не буде відповідати цілям правосуддя», — йдеться в повідомленні Верховного суду.

Пакистан має найбільшу у світі камеру смертників. Кримінальний кодекс Пакистану передбачає смертну кару за понад 33 злочини — від убивства, групового зґвалтування і викрадення людей до богохульства і подружньої невірності.

Відповідно до щорічного звіту правозахисної організації Amnesty International про застосування смертної кари, у 2019 році суди Пакистану винесли понад 630 смертних вироків — це 27,3% від усіх смертних вироків у світі за той рік (4 225).

Правозахисні групи привітали рішення, оскільки воно захищає права уразливих верств населення.

«Рішення знаменує собою нову главу в судовій практиці щодо поводження з психічно хворими увʼязненими. У ньому зміщується акцент з карального правосуддя на реабілітаційну допомогу», — сказала адвокат трьох увʼязнених.