У Туреччині археологи показали римські монети, яким понад 2 тисячі років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Туреччині археологи показали монети, які знайшли у 2019 році під час розкопок у древньому місті Айзаной. Тоді вони знайшли глечик, в якому й лежала 651 римська монета. Про це йдеться у пресрелізі університету Памуккале.

Монети датуються періодом правління імператора Октавіана Августа, який правив з 44 року до нашої ери до 14 року нашої ери. Він був першим римським імператором, який змінив Юлія Цезаря і побудував імперію, яка з часом простяглася від Великої Британії до Єгипту. У нього була знаменита фраза: «Я знайшов Рим побудованим з цегли і залишив його мармуровим». На багатьох монетах зображено обличчя Августа, на інших зображений Марк Юній Брут — убивця Цезаря. Вік знахідки становить близько 2 100 років.

Головний археолог і професорка університету Еліф Озер сказала, що монети були «особливою ​​і унікальною колекцією», яку в Айзаной міг привести високопоставлений військовий. Більшість монет була викарбувана на півдні Італії.

У вересні 2018 року в глечику з мильного каменю, який розкопали у підвалі театру Крессон у Комо (на північ від Мілана) знайшли не менш як 300 римських монет. А в жовтні 2020 року на аукціоні встановили новий рекорд для монети — її продали за $3,5 мільйона. На ній був зображений портрет Брута.