Голова НСЖУ назвав свою першу реакцію на санкції проти каналів Медведчука «персональною позицією». Спілка випустила заяву

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Голова НСЖУ назвав свою першу реакцію на санкції проти каналів Медведчука «персональною позицією». Спілка випустила заяву

Ковальчук Віктор / УНІАН

Голова Національної спілки журналістів (НСЖУ) Сергій Томіленко заявив, що його перша реакція на введені санкції проти телеканалів соратника Віктора Медведчука Тараса Козака — це його «персональна позиція як керівника великого журналістського об’єднання». У першій заяві він критикував обмеження і називав їх «наступом на свободу слова».

«Оскільки ситуація з одномоментною забороною трьох телеканалів є безпрецедентною, тому моя оперативна заява та публічні коментарі щодо події, висловлені 2—3 лютого, були персональною позицією як керівника великого журналістського об’єднання. І вони ґрунтувалися на усталеній практиці захисту прав журналістів та зареєстрованих українських ЗМІ», — пояснив Томіленко.

При цьому він підкреслив, що наступні дні після введення санкцій засвідчили — серед членів спілки є різні погляди на закриття цих телеканалів.

9 лютого — через шість днів після введення санкцій — секретаріат НСЖУ випустив заяву з офіційною позицією спілки. Там наголошують, що стурбовані критикою на свою адресу і стверджують, що «не захищають редакційної політики жодних медіа», зокрема, і трьох заблокованих каналів.

«НСЖУ [...] виступає за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів, тому висловлює стурбованість позасудовим застосуванням обмежувальних заходів», — зазначили у спілці. Водночас, там наголосили на незаперечному праві держави в законний спосіб захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди.

При цьому, у НСЖУ вважають позасудові обмежувальні заходи «небезпечним прецедентом». «Цей інструмент може бути використаний для тиску на інших мовників або для вжиття аналогічних санкцій, приміром, до телеканалів групи «1+1» (у них Медведчук володіє часткою акцій) або «телеканалів Порошенка» «Прямий» і «5 канал», які, на думку одного з високопосадовців, часто показують «агентів російської пропаганди», — додали в заяві спілки.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.