Bihus.Info: В Офісі президента заявили, що не мають інформації про гроші меценатів, які збирали на боротьбу з COVID-19

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Офісі президента заявили, що не мають інформації про кошти на рахунках фондів, які за сприяння ОП розподіляли меценатські гроші для боротьби з коронавірусом. Також у відомстві немає інформації щодо міжнародного аудиту цих фондів.

Про це йдеться у відповіді ОП на запит Bihus.Info.

«У директораті з питань інформаційної політики Офісу президента інформація стосовно коштів, зібраних на рахунках фондів, залучених до боротьби з поширенням COVID-19, а також стосовно аудиту фондів, відсутня», — йдеться у відповіді.

У березні 2020 року президент Володимир Зеленський зустрічався з представниками великого бізнесу, щоб ті допомогли у боротьбі з COVID-19. Для збору коштів потрібна була благодійна організація — тоді свій менеджмент і рахунки погодився надати одеський фонд «Корпорація монстрів». Але вже за місяць ця організація припинила співпрацю з ОП. Залишки грошей меценатів «Корпорація монстрів» передала фонду «Прайм», який належить підприємцю Борису Бауму. Останній повʼязаний з ОП і великим російським бізнесом.

Також Bihus.Info нагадує, що 10 серпня на їхній запит щодо використання коштів фондом в ОП заявили, що вже тоді нібито розпочався міжнародний незалежний аудит роботи фондів. Зараз же, наголошують журналісти, в ОП повідомляють про відсутність такої інформації у принципі.

Зазначимо, «Бабелю» в липні в ОП теж повідомляли, що згадані фонди проходять незалежний міжнародний аудит.

Але вже в листопаді нардеп «Слуги народу» Андрій Мотовиловець, який був одним з членів Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 при ОП, заявив в інтервʼю «Бабелю», що аудит фондів проводити не будуть. Натомість підготують для донорів звіт про використані кошти, а його результати оприлюднять після згоди всіх меценатів.