ОП не проводитиме міжнародний аудит фондів, які збирали гроші на боротьбу з COVID-19 — буде звіт

Автори:
Вікторія Мартинюк, Марія Жартовська
Дата:

Міжнародний аудит фондів «Корпорація монстрів» і «Прайм», які за сприяння Офісу президента (ОП) збирали і розподіляли гроші меценатів для боротьби з коронавірусом, проводити не будуть. В ОП натомість підготують для донорів звіт про використані кошти, а його результати оприлюднять після згоди всіх меценатів.

Про це в інтерв’ю «Бабелю» розповів народний депутат «Слуги народу» Андрій Мотовиловець, який був одним з членів Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 при ОП.

«Це буде не міжнародний аудит, тому що міжнародний аудит проводиться за міжнародними стандартами. Буде звіт про використані кошти. Для наших донорів це буде орієнтир, що кожна зі сторін виконала свої зобовʼязання: ми зібрали гроші з таких-то людей, у такому-то розмірі, витратили туди-то, передали туди-то. Ми хочемо відзвітувати перед людьми, які довірили нам свої гроші», — розповів нардеп.

При цьому Мотовиловець наголосив, що результати аудиту оприлюднять лише за згодою всіх донорів. «В ОП немає функцій збирати гроші з бізнесу і звітувати перед суспільством. Основне завдання — відзвітувати перед донорами. Аудит ми покажемо за згодою тих людей, які давали гроші», — додав він.

Хто проводитиме аудит — Мотовиловець не називає, пояснюючи, що назву не розголошують згідно з підписаним договором. Але зазначає, що це компанія «великої четвірки». Аудит планують оплатити з донорських грошей. Скільки він коштуватиме — теж не розголошують, але це «менше ніж мільйон», додає нардеп. Донори отримають звіт не раніше ніж через місяць-півтора.

Нагадаємо, у липні в Офісі президента на запит «Бабеля» стверджували, що фонди, які були залучені до боротьби з поширенням COVID-19 в Україні, проходять незалежний міжнародний аудит.

  • Благодійний фонд «Прайм» належить підприємцю Борису Бауму, який повʼязаний з ОП і великим російським бізнесом.
  • Згодом і сам Баум розповів, як його фонд став одним із розпорядників коштів на боротьбу з коронавірусом в Україні.