«Це швидше і зручніше». Баум розповів, як його фонд став розпорядником грошей на боротьбу з коронавірусом

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
«Це швидше і зручніше». Баум розповів, як його фонд став розпорядником грошей на боротьбу з коронавірусом

Пресслужба президента України

Один з двох фондів, які за сприяння Офісу президента збирали і розподіляли гроші меценатів для боротьби з коронавірусом, належить підприємцю Борису Бауму. В інтервʼю виданню Liga Баум розповів про обставини, за яких фонд «Прайм» став розпорядником грошей на боротьбу з СOVID-19.

За словами підприємця, все почалося після того, як Володимир Зеленський попросив великий бізнес допомогти фінансово подолати першу хвилю захворювання. Він пояснив, що на експрес-тести, які допомагають виявити хворобу, потрібно 200 мільйонів гривень.

«Усі погодилися скинутися. Але відразу виникло питання, куди відправляти гроші? Запитали у Ріната Леонідовича [Ахметова], можна ваш фонд використовувати? Він сказав: я б не хотів, щоб там були гроші інших», — розповідає Баум.

Тому гроші почали перераховувати через фонд «Корпорація Монстрів», який належить Андрію Ставницеру. Однак виявилося, що через нього «важко працювати».

«КМ — це окремий великий фонд в Одесі, у них купа локальних проєктів. У нас закупівлі на десятки мільйонів на день. Це тонни документів. Знаходячись у різних містах, це складно координувати, ми постійно відставали від наміченого плану на кілька днів», — пояснив Баум.

Тому знайшли інше рішення — зробили новий фонд і перевели залишки коштів з КМ у «Прайм». За словами Баума, це прискорило процес — останній розподіл матеріалів на 24 області забезпечили за 24 години.

«Фонд був критично потрібен, поки прийняли новий бюджет, і у держави не було грошей ні на що. Бюджет прийнятий: ми зустрічалися з головою МОЗ Максимом Степановим і з головним санлікарем Віктором Ляшком, вони сказали, що все готові забезпечити самі. Останні поставки костюмів приїхали. А зараз МОЗ має сам цим займатися», — уточнив Баум.