Чеченські силовики викрали двох парубків, яких раніше підозрювали в «безбожності». Тепер їх звинувачують в ісламізмі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Чеченські силовики викрали двох парубків, яких раніше підозрювали в «безбожності». Тепер їх звинувачують в ісламізмі

André Widmer / Wikipedia

У Росії силовики викрали двох чеченських підлітків, протягом кількох діб допитували їх і не давали зустрітися з адвокатом, а потім звинуватили в тероризмі. Торік їх вже викрадали у Санкт-Петербургу, але звинувачували в неповазі до ісламу — тепер їх підозрюють у причетності до ісламістів. При цьому викрадені хлопці мають зв’язки з ЛГБТ-мережею, яка надала їм адвоката.

Про це пише BBC.

20-річного Салеха Магомадова та 17-річного Ісмаіла Ісаєва викрали 4 лютого в Нижньому Новгороді. Їх вивезли до чеченського міста Гудермес, де звинуватили у зв’язках з угрупованням Аслана Бютукаєва, підозрюваного в організації терактів у 2011 році. За версією чеченської влади, Бютукаєва вбили під час спецоперації в січні.

Магомадова та Ісаєва вже затримували раніше — у 2020 році чеченські силовики викрали їх із Санкт-Петербургу та змусили говорити на камеру, що вони пропагували в Telegram «безбожжя» та паплюжили іслам. Тоді їх відпустили за умови, що вони читатимуть Коран і ловитимуть інших «безбожників».

За словами представника Російської ЛГБТ-мережі Давида Істєєва, обидва затримані — брати, і молодший раніше звертався до організації по допомогу, бо силовики погрожували йому через підозрілі картинки в телефоні. Мати підлітка заплатила силовикам 300 тисяч рублів за його звільнення.

Після цього Ісаєв переїхав до Санкт-Петербургу, аж поки його разом з братом не затримали у 2020 році. Після звільнення хлопців перевезли до Нижнього Новгорода, звідки планували відправити за кордон за допомогою ЛГБТ-мережі. Однак 4 лютого їхню квартиру розгромили, а хлопців вивезли до Чечні.

Спершу братів допитали у присутності адвоката й вирішили відпустити, але пізніше знову затримали та відвезли до чеченського міста Сірноводськ як свідків у кримінальній справі. Адвоката до Магомадова та Ісаєва не пустили та добилися від них визнання провини. Батько затриманих відмовився від послуг захисника, побоюючись помсти силовиків.

7 лютого уряд Чечні звинуватив братів у сприянні ісламістському угрупованню Бютукаєва «Імарат Кавказ». Наразі інший адвокат намагається подати заяву про викрадення Магомадова та Ісаєва.

  • Аслан Бютукаєв, у звʼязках з яким звинувачують підозрюваних, став відомим на початку 2010-х. Його називали одним із найближчих соратників лідера чеченських ісламістів Доку Умарова.
  • У Росії Бютукаєва звинувачують у підготовці та організації теракту в аеропорту «Домодедово» в січні 2011 року. Тоді загинули 37 осіб. Умаров і Бютукаєв взяли на себе відповідальність за теракт. Також Бютукаєва вважають причетним до нападу на Грозний у 2014 році.
  • За даними ЗМІ, у 2015 році Бютукаєв присягнув на вірність лідеру «Ісламської держави» Абу Бакру аль-Багдаді від імені всього ісламського підпілля Чечні.