У Росії повідомили про ліквідацію «останнього аміра Чечні» Бютукаєва. Його звинувачували в організації терактів у РФ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Голова Чечні Рамзан Кадиров повідомив про спецоперацію, в рамках якої в регіоні ліквідували шістьох терористів. Серед них був і так званий останній амір Чечні Аслан Бютукаєв.

Про це Кадиров написав у своєму Telegram-каналі.

«Бійці Полку поліції спеціального призначення МВС у ЧР імені першого президента ЧР, Героя Росії Ахмата-Хаджі Кадирова провели успішну спецоперацію на околиці селища Катар-юрт, фіналом якої стало знищення банди Аслана Бютукаева в кількості 6 осіб, які перебували у федеральному розшуку», — зазначив Кадиров.

За його словами, він особисто брав участь у плануванні операції. Двічі банда втекла від поліції, але на третій раз її ліквідували. Кадиров повідомив, що президент РФ Володимир Путін теж знав про підготовку операції.

Речник російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що Путін уже привітав Кадирова з ліквідацією чеченської банди.

«[Путін телефоном] привітав його [Кадирова] та інших учасників операції зі знищенням групи бандитів Бютукаєва. Ідеться про так званого останнього аміра Чечні, відомого терориста, якого вже давно розшукували», — пояснив він.

  • Аслан Бютукаєв став відомим на початку 2010-х років. Його називали одним із найближчих соратників лідера чеченських ісламістів Доку Умарова.
  • У Росії його звинувачують у підготовці та організації теракту в аеропорту «Домодедово» у січні 2011 року. Тоді загинули 37 осіб. Умаров і Бютукаєв взяли на себе відповідальність за теракт. Також Бютукаєва вважають причетним до нападу на Грозний у 2014 році.
  • За даними ЗМІ, у 2015 році Бютукаєв присягнув на вірність лідеру терористичної «Ісламської держави» Абу Бакру аль-Багдаді від імені всього ісламського підпілля Чечні.