У ЄС розкритикували головного дипломата Борреля за провальний візит до Росії. У Європарламенті хочуть його відставки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У ЄС розкритикували головного дипломата Борреля за провальний візит до Росії. У Європарламенті хочуть його відставки

«Бабель»

У Європейському Союзі розкритикували верховного представника із закордонних справ Жозепа Борреля за провальний візит до Росії.

Про це написали провідні європейські ЗМІ, а також публічно виступили кілька дипломатів та міністрів закордонних справ.

«Виступ на спільній пресконференції з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим в той час, коли провідний опозиційний політик Олексій Навальний знову під судом за політично вмотивованими звинуваченнями, не допомагає його справі. Це — ляпас усім, хто захищає демократію», — заявила заступниця голови найбільшої фракції у Європейському парламенті — Європейської народної партії — Сандра Калнієте.

Також критику Боррель почув на свою адресу і від міністра закордонних справ Естонії Еви-Марії Лійметс.

«Вкрай прикро, що саме під час візиту високопоставленого представника в Москву в Росії дипломати трьох країн ЄС були безпідставно оголошені персонами нон ґрата. Цим Росія дала черговий сигнал, що її не цікавить співпраця і діалог по суті», — підкреслила вона.

Та і сам Боррель після візиту визнав, що перемовини завершилися провалом. На пресконференції з Лавровим російські журналісти активно звинувачували ЄС у порушенні прав людини на мітингах, на що Боррель нічого не відповів. Сам же Лавров назвав Євросоюз ненадійним партнером. У відповідь Боррель навпаки — заявив про можливість зареєструвати російську вакцину у ЄС. Натомість він взагалі не згадав про Україну та російську агресію.

У Європейському парламенті вже почали збирати підписи за його відставку. Про це повідомив естонський депутат Ріхо Террас. За його словами, під ініціативою вже підписалися 20 європарламентарів.

«Він [Боррель] відкрито збрехав, що ніхто не вимагав санкцій через ув’язнення Навального, що не відповідає дійсності. Він також дав Росії можливість використовувати свій візит для пропаганди», — зазначив він.

У Єврокомісії ж повідомили, що її очільниця Урсула фон дер Ляєн повністю довіряє Боррелю як головному дипломату ЄС.

«Те, як був організований візит, як минула пресконференція, про що говорив пан Лавров і як російська влада в той же день вчинила з європейськими дипломатами, створює дуже чітке уявлення про те, в якому напрямку має намір рухатися Росія», — підкреслили там.

  • Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррелль повернувся з Росії, його візит тривав три дні (4—6 лютого). Дипломат заявив, що РФ та ЄС йдуть різними шляхами. Наслідки візиту він обговорить з європейськими колегами, можливо, навіть санкції.